Tinas suveræne fflink surdejsrugbrød

Ægte surdejsrugbrød, som er nemt og hurtigt at lave, da det kun skal røres sammen, hældes i form, hæves over natten og bages. Det er smart at lave det fredag eller lørdag aften, hvis man ikke står op, før fanden får sko på. Eller lav det om morgenen og bag det om aftenen. Brødet kan holde sig en uges tid i plasticpose i brødkassen. Frys evt. halvdelen med det samme, hvis I er en lille husholdning. Brødet er ”fucking flink”t, fordi du kan give denne herlige opskrift, hvis jeg selv skal sige det, videre med en klat af din egen dej – fordi du også er fflink.

Til 1 stort rugbrød

1 glas surdej, din egen eller fx fra Aurion (kan købes i glas i helsekostforretninger), 1½-2 dl
1 liter lunkent vand
500 g knækkede eller skårne rugkerner
1 spsk salt
2 spsk honning (eller sirup)
350 g groft rugmel
200 g hvedemel
100-200 g hørfrø (og/eller græskarkerner og solsikkekerner)

3 liters rugbrødsform
evt. olie til pensling

•Rør surdejen med vand og rugkerner i en stor skål. Tilsæt salt, honning, rugmel og hvedemel og rør det hele grundigt sammen.
Tag 1 dl surdej fra og kom det i en plasticbeholder/glas med lufttæt låg, rør ½ dl ekstra vand i, så surdejen er meget lind og stil den i køleskabet til næste gang, du skal bage. Den kan holde sig i to-tre uger.
•Fordel dejen jævnt i en 3 liters rugbrødsform, smurt med olie, hvis den ikke har silikonebelægning. Dæk med plastikfilm.
•Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-14 timer, til det er hævet en fjerdedel op (næsten til kanten af formen).
•Bag brødet i ovnen ved 175 grader (ej varmluft) i ca. 1 ¾ time, til et stegetermometer viser 96 grader.
•Tag brødet ud og vend det ud af formen. Køl det af på en rist, inden du skærer det.

Tip: Lad brødet køle helt af på en bagerist, hvis du vil have sprød skorpe. Vil du have en blødere skorpe, som er lettere at skære ud, kan du komme brødet i en plasticpose eller vikle et rent viskestykke om det, mens det stadig er lunt.

Tip: Lav evt. croutoner af resterne. Skær brødet i små terninger som steges i olie på en pande i ca. 5 minutter ved middelhøj varme. De er lækre i salater og så sprødt drys på supper og mos.

Dette indlæg blev udgivet i Brød, Opskrifter. Bogmærk permalinket.

3 svar til Tinas suveræne fflink surdejsrugbrød

  1. Hold fast, hvor ser det godt ud! Det skal prøves, når jeg er tilbage og på den måde tog dit lækre rugbrød lige luften ud af planerne om Atkins-kur. Det er nok heller ikke så ringe endda:)

  2. stine brandt skriver:

    nogen der har prøvet dette brød ? mit er sat over nu og er en del nemmere end det jeg plejer, så håber det er lige så godt som det.. hvornår må man bruge af sin surdej igen, skal der helst gå et par dage, eller hvordan..? stine

  3. RAV OG KRAT skriver:

    Kære Tina
    Jeg var så heldig at vinde din bog “Suveræn Surprise” i en give away hos “Velkommen til indretning…(Susi)” – tusind tak for din personlige hilsen. Jeg synes, at din bog er flot illustreret med sjove overskrifter og tips. Det er en fornøjelse at læse i den og opskrifterne finder jeg meget brugervenlige.

    I denne weekend har vi tilberedt “Chili con carne med svin og knoldselleri”, og jeg må sige at den ret er så lækker. Jeg glæder mig meget til at smage flere af dine opskrifter og opleve gæsternes ros.

    En dejlig aften til dig…min weekend har i hvert fald været super god på grund af maden…smil.

    Mange hilsner fra Gitte

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>