Hverdagsmaden skal have prestige


Frikadeller på slottet, funky farsbrød, kyllingebryst i Hall of Fame? Nej, vel? Hverdagsmaden er noget vi ofte japper igennem. Nogle tænker over, at den skal være fuld af velsmag, andre går op i sundhed, men de fleste danskere laver de samme mere eller mindre kedelige 5-10 hverdagsretter i en evig sløjfe. Blandt de mest populære retter er spaghettigryde, millionbøf, kylling, pizza, koteletter, bøf, pølser, lasagne, frikadeller, hakkebøf og farsbrød. Der er masser af hakket kød blandt de retter, og det er oven i købet de samme få retter, vi spiser livet igennem. Det er ganske vist – ifølge en undersøgelse lavet af FDB.

Vi skal jo spise 3 gange om dagen, mindst. Ville det ikke være sjovere og mere interessant for vores smagsløg, synssans, duftesans, følesans, fantasi, velbefindende og omverden, hvis vi varierede hverdagsmåltiderne, som der jo er flest af?

Hvad holder os tilbage? Der mange grunde til hakkekødstrædemøllen, et sammensurium, men her er nogle forslag i flæng: Vi mangler tid. Vi mangler penge. Vi mangler kompetencer. Vi mangler inspiration. Vi mangler lyst. Tid: Bobbobbob – vi opholder os i timevis foran diverse tv- og computerskærme. Noget af den tid kunne sagtens flyttes over i køkkenregionerne. Penge: Vi køber i bunkevis af ”hardware”, så nej. Selvfølgelig er der en gruppe danskere, som har meget få midler, men man kan lave masser af god mad af hvidkål, gulerødder og flåede tomater. Kompetencer: Jep. Masser af danskere, især unge, aner ikke, hvad der er op og ned på en porre eller persillerod. Inspiration: Hmmm..nej. Der er jo en million opskrifter, madprogrammer, blogindlæg og mundvandsfremkaldende madfotos i omløb. Lyst: Ja. Jeg tror, at en masse mennesker i dette land bare ikke gider lave mad. Summasumarum: de store forhindringer for mere inciterende hverdagsmad er i mine øjne manglende kompetencer og lyst.

Hvad kan vi gøre ved det? Der er mange måder at gribe det an på, men til en start, og hvis lysten skal på banen, kan vi give hverdagsmaden mere opmærksomhed og prestige. Vi kan løfte den op og gøre den fin eller funky. Vi kan sende den og dens udøvere – danskerne – ind på de bonede gulve. Der hvor priserne uddeles. Hold lige et sekunds pause fra topkokke, verdens bedste restaurant, Årets Gericke og Bocuse d’Or – og send Hr. Jensen ind på scenen med sine fantastiske stegte rødspætte i følgeskab med Frk. Sørensens koteletter med porrer og æbler.

Lyder det lidt kedeligt? Gu’ gør det ej. For hverdagsmaden er en fest, vi kan dresse op til. I stedet for at tage joggingbukser på, når vi kommer hjem, kan vi tage vores mest sexede kjole eller skjorte på, male negle, sætte den fedeste musik på anlægget – og gå i køkkenet. Eller vi kan få nogle andre til at skrubbe kartofler og snitte selleri – og så selv lave det sjove. Når vi laver maden eller spiser sammen med andre, bliver det hele også mere muntert.

Og så kan vi lancere et DM i Hverdagsmad, hvor alle kan sende deres yndlingsretter ind. Hvor der uddeles præmier og fine priser. Der bliver klappet og bukket for hverdagsmaden og dens udøvere. Det er ikke endnu en opskriftskonkurrence men et forsøg på at ruske op i os alle sammen. Give hverdagsmaden præstige og hylde den. Få proffe og amatører til at arbejde sammen. Få konkurrenter til at bryde brød.

Når de professionelle hverdagsmadseksperter – madskribenter og kogebogsforfattere – kommer på banen med deres lettilgængelige viden og begejstring, så øges kompetencerne nemlig også.

Send din yndlingsopskrift ind og deltag i fejringen af hverdagen!

Deltag i DM i Hverdagsmad

Hvornår og hvordan
Send din opskrift ind fra mandag 13. august og frem til og med 1. september.
via dmhverdagsmad.dk.

1.-5. september udvælges de 50 bedste opskrifter af madredaktører fra en række medier. De får direkte besked i starten af september.
5. september – 1. oktober: 20 hverdagsmadseksperter gennemarbejder opskrifterne og supplerer dem med gode madtips og råd.
1. oktober-3. november: De 50 opskrifter sættes til afstemning på Facebook i de fem kategorier Ego, Par, Mange, Unge og Familie på Facebook.
12. november: Finale for DM i Hverdagsmad. 2 retter i hver kategori dyster mod hinanden live i Storkøbenhavn. Opskriftsindsendere og hverdagsmadseksperter er sammen parvis og battler mod de andre par.
Læs mere dmhverdagsmad.dk og følg Facebooksiden DM i Hverdagsmad

Bag DM i Hverdagsmad står Danske Madpublicister, mad+medier og Madkulturen Trine Krebs, Frugtformidlingen, og Chanet Deleuran, chefredaktør på Spis Bedre samt undertegnede.

Dette indlæg blev udgivet i Opråb. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>