Mit andalusiske køkken


Jeg bor det meste af året i Andalusien nu, i den smukke hvide by Frigiliana, 60 km øst fra Malaga. Her driver jeg et lille kursussted/hotel sammen med min mand Lasse Thielfoldt. De allerfleste morgener står jeg klar med frugt, grøntsager og nybagt brød til brunchen i Casa Doña Angela. De gæster som har lyst er med til at spejle æg med friske krydderurter og meget mere. Er der gæster på bed&breakfastophold laver vi, så vidt muligt, en spontan middag med køkkenskole i løbet af ugen. Og på vores køkkenkurser undgår ingen at blive ramt af ”Dona-Angela-effekten” – og flyve hjem med opskrifter, køkkenfif og spritny inspiration.

Casa Doña Angelas køkken er en sæsonbestemt grønsagsfest med andalusiske råvarer: Smørbløde, fede avokadoer, sur-søde, blodrøde kerner fra granatæbler, søde mangofrugter og andre subtropiske frugter som kun gror i nærområdet. Frugt og grøntsager spiller sammen med de friskeste fisk, for eksempel blæksprutter, hjertemuslinger og ansjoser, du måske har fået i dit liv. Og så har vi slet ikke nævnt kødet, der bliver grillet, braiseret eller ovnstegt og som kommer fra de sublime Ibericosvin, fra kanin, lam eller indmad.

Alle de fine råvarer parrer vi med arabiske og nordafrikanske krydderiblandinger og masser af duftpotente krydderurter fra egen have. Andre spændende smagsboostere er den karakteristiske røgede paprika, de spanske mandler og en bred vifte af aromatiske citrusfrugter.

Summen er et køkken som man kan betegne ”maurisk”, ”fusions-spansk-arabisk” eller måske ”suverænt andalusisk”. På køkkenkurserne laver vi retter som Kartoffelpizza med nigellafrø, serranoskinke og rosmarin, Chreime – nordafrikansk krydret og tomatiseret fiskeret og Kanin med chorizopølse og kumquats.

På et andet kursus smager vi en stribe suveræne tapas, som bliver mikset med matchende sherryer og en tredje aften kommer vi omkring klassiske spanske retter som Paella med skaldyr og kylling og Gazpacho af tomat, søde løg og sublim olivenolie – med et skvæt andalusisk sherry, selvfølgelig. Alt bliver lavet fra bunden med glæde, omhu og et lille gran galskab.

Den søde finale kan være en mazarinkage med hjemmelavet marcipan af letristede andalusiske mandler med rørsukkersirup fra den lokale fabrik. Den svampede kage er smagt til med appelsinskal og vanilje og bliver akkompagneret af et glas sød vin eller sherry.

Efter få eller flere dage i Casa Doña Angelas hyggelige køkken sender min medkok Lars Larsen, tidligere restauratør på Restaurant Skipperhuset ved Esrum Sø, og jeg vores kursister og smagsagenter tilbage til hverdagen for at fuldføre missionen: Mundglad, sjælevarm, glædesbrusende mad til hverdag og fest.

Læs mere her: www.casadonaangela.dk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>